Minnesmärken på vägen till Livet


I lördagens Bibelläsning i "Bibeln idag" var det från 1 Mos.35. Jakob kommer till Betel, får sitt nya namn, Israel, och bygger där ett altare. Det är samma plats som där han hade sin dröm om en stege upp till himmelen,  många år tidigare .
I kommentaren står det att detta altare fungerar som ett minnesmärke. När jag läste det dök det upp ett kärt minne... 

När våra äldsta pojkar var i tonåren hade Credo Skolungdomsmöte i Varberg. På morgnarna firade de mässa nere vid havet, vid ankaret. En morgon cyklade jag ner för att delta. Det var en stund jag aldrig glömmer,  helt underbart! 
De hade plockat ihop några stenar och gjort ett altare av den. Enkelt men funktionellt.

Detta altare fanns kvar i många år efter det. Varje sommar när vi åkte och badade eller cyklade på Strandpromenaden såg jag detta altare (fast ingen annan visste ju att det var det) blev det en underbar påminnelse om den morgonen, om alla härliga ungdomar, men inte minst om vår store, treenige, Gud. 

Nu, när jag läste om Jakob, insåg jag hur viktiga sådana minnesmärken på Livets väg är. Redan när vår förstfödde var i tvåårsåldern hade han koll på att det var "Kalles kyrka" när vi åkte förbi Träslöv. Det var viktigt för honom. Och det är viktigt för oss,  en hjälp att minnas Gud och Guds väg och Hans löfte att vara med oss alla dagar "intill tidens slut".

Vilka minnesmärken har du?

Nygipsad - igen!


Visst ser det fint ut?! Men försök att gå med benet i den vinkeln! Framåtlutad kan man gå, i viss mån, men bakåtlutad - det är omöjligt. Inte ens med hjälp av kryckor kan man gå i den vinkeln. Fast det var lite spännande att försöka ;)
I morse åkte jag alltså in och fick ett nytt, fint, gipspaket. Och en trevlig pratstund samt svar på mina frågor. Och allt gick på en kvart. Fantastiskt! 

Vad kan man lära av detta?
Åtminstone tre saker:
- Det som verkade som ett jobbigt extraprojekt (att behöva gipsa om benet) blev till en trevlig utflykt, ett gott möte på sjukhuset och sedan kaffe hos Hanna med familj. Ibland blir det bättre än man tror.
- Att behöva göra om saker behöver inte vara att börja om från noll! Jag blev en erfarenhet rikare idag, fick uppleva och lära mig saker, men läkningsprocessen fortskrider som planerat.
- Att leva livet tillbakalutad är fel hållning! Framåt är det rätta! 
Det tål att tänka på... 


Livet går på kryckor


Det är fascinerande hur uttryck som vi oftast använder i överförd bemärkelse blir fyllda av mer innehåll och förståelse när vi upplever det i bokstavlig mening. Som detta att "livet går på kryckor".

Det är bara andra dagen som jag tränar på att ta mig fram med kryckor efter mitt fall i gatan och min brutna fot i förrgår. Dessa pinnar lever sitt eget liv, känns det som. De stannar inte där jag ställer dem, ofta ramlar de. Så besvärligt det kan vara att plocka upp dem igen från golvet! Livet hade varit enklare utan dem. Men då hade jag också blivit sittande. Tur att jag har mina kryckor!

Att det är så vingligt var jag inte beredd på. Jag är på helspänn varje gång jag måste ta mig till köket eller toaletten. Så mycket enklare att gå på två ben! Men säg det till en ettåring! Allt är enkelt för den som kan. Att "livet går på kryckor" kan alltså betyda att det visserligen går, med hjälp, men det går vingligt och osäkert. Det är väl att det finns hjälp och det är viktigt att inte ge upp när livet är motigt.

Jag tänker på Mose. Varför skulle han ha den där käppen med sig, varför sträckte han ut den över Röda havet, så att vattnet delade sig, och slog på klippan med, så att det kom friskt vatten? Gud sade till honom: räck ut din hand!" Och Mose räckte fram staven! Varför? Jag tänker att det var en krycka för Mose, något att hålla i när han kände att livet gungade, när Gud uppmanade honom att göra saker som verkade omöjligt. Just den staven hade han när han mötte Gud vid den brinnande busken. Den hade Gud uppmanat honom att kasta på marken. Då förvandlades den till en orm! Och sedan blev den en stav igen! Och Gud sade till Mose: "Du ska ta den här staven i handen, och med den ska du göra dina tecken" (2 Mos.4:17).

När jag sitter här utan att kunna röra sig så långt, tänker jag på min pilgrimsvandring i höstas. Jag hade en vandringsstav som Hanna gjort en gång på ett läger. Det var en kopparorm lindat runt staven. Kopparormen ramlade av någon gång under vandringen utan att jag märkte det, den var plötsligt bara bort. Lite tråkigt. Men själva staven var verkligen ett stöd under vandringen! Och inte minst för att den var hemmagjord och hade goda minnen i sig. Precis som för Mose!

En erfarenhet rikare!

Idag har jag blivit en erfarenhet rikare. För första gången i mitt liv är jag gipsad.
Tänk så fort det kan hända! Jag skulle springa till bussen hemma i backen i Ulricehamn och missbedömde trottoarkanten i hastigheten.  Jag trampade snett och ramlade i gatan. Det kom en bil precis efter. Jag kunde ha blivit överkörd, men det blev jag inte. Bara några sekunder senare stannade en Stubo-bil, vevade ner rutan ochdet gick. Inte alls bra. Han skjutsade mig hem. Där låg jag och pustade på sängen tills Elisabeth kom hem. 
Det hände vid tiotiden. Nu är klockan kvart i sex på kvällen. Tänk att det kan ta så lång tid att komma till läkaren, bli röntgad, bli körd till Borås och nu, till slut, bli gipsad. Å andra sidan, jag har ju tid, är sjukskriven i sex veckor.
Tänk så mycket jag kommer att hinna läsa den närmaste tiden! Och blogga mer regelbundet, kanske. Orsa kompani lovar ingenting bestämt.

Tänk så fort det kan hända! Jag skulle springa till bussen hemma i backen i Ulricehamn och missbedömde trottoarkanten i hastigheten.  Jag trampade snett och ramlade i gatan. Det kom en bil precis efter. Jag kunde ha blivit överkörd, men det blev jag inte. Bara några sekunder senare stannade en Stubo-bil, vevade ner rutan och frågade hur det gick. Inte alls bra. Han skjutsade mig hem. Där låg jag och pustade på sängen tills Elisabeth kom hem. 
Det hände vid tiotiden. Nu är klockan kvart i sex på kvällen. Tänk att det kan ta så lång tid att komma till läkaren, bli röntgad, bli körd till Borås och nu, till slut, bli gipsad. Å andra sidan, jag har ju tid, är sjukskriven i sex veckor.
Tänk så mycket jag kommer att hinna läsa den närmaste tiden! Och blogga mer regelbundet, kanske. Orsa kompani lovar ingenting bestämt.

RSS 2.0