3 dec Internationella dagen för funktionshindrade

Nästa onsdag är en oerhört viktig dag: Internationella dagen för personer med funktionsnedsättningar 3 dec.
Att i princip ingen känner till denna dag säger något. Vi med olika slags funktionsnedsättningar diskrimineras ständigt, ja ännu värre: glöms bort!
Läs mer: http://www.idpwd.com.au/
Jag utmanar Dig idag: använd din fantasi och hitta på något på onsdag!
Skriv gärna om det här på FB. Det ska bli spännande att läsa!

Gedächtniskirche i Berlin

Efter IVSS styrelsemöte i förra veckan hade jag lite tid att ströva runt i Berlin. Jag kom då till Gedächtniskirche.  Eller,  som den egentligen heter, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Det var en upplevelse. Jag uppskattade att det var fri entré,  och att man kunde skänka en gåva istället .Här var det fler än jag som gick runt och tittade och reflekterade.Åminnelse blir extra stark i den kontrast som det blev mellan 1800-talets strävan efter makt och den sönderbombade kyrkan med dess budskap om försoning och med flera konkreta exempel ur verkligheten. Så fanns till exempel ett kors som var tillverkade av stora spikar från katedralen i Covrntry, som tyskarna bombade 1941. Försoning behövdes då. Försoning behövs idag. Ute i världen och i våra egna liv.
Istället för att bygga upp kyrkan i gammal stil byggde man på 1960-talet en modern kyrka bredvid. "Puderdosan".

Här kan man sitta en bra stund och vila i det blå dunklet. Annorlunda kyrka. Den stora Kristus-gestalten sträcker ut sina armar mot oss alla trötta livsvandrare. Det är gott! 
Utanför kyrkan stod en trottoarpratare som inbjöd till vardagsgudstjänster varje dag. "12 Minuten Ewigkeit". Visst låter det underbart?!! Varför har vi inte mer sådant i Sverige?

Uttalande vid HÖKT årsmöte 2014

Detta är viktigt! Hjälp oss att sprida kunskap om detta! Tack! 

Utttalande vid årsmötet med Yrkesföreningen Hörselskadade i kyrkans tjänst (HÖKT), Måndag 22 september 2014
Till Svenska kyrkans biskopar, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation samt fackförbunden

Hörselskadade i kyrkans tjänst behöver stöd!
Det är många gånger ett krävande arbete att jobba i kyrkan, inte minst med alla de sociala relationer, som kyrkans liv och verksamhet bygger på. Hörselskadade har ofta en extra krävande arbetssituation. Många arbetsgivare förväntar sig samma arbete av hörselskadade som av normalhörande, men utan att alltid ge oss hörselskadade förutsättningar för att kommunikationen ska fungera optimalt. Som hörselskadad är det svårare att uppfatta tal med störande ljud runtomkring och i lokaler med mycket akustik. Dessutom måste hjärnan arbeta hårdare för att bearbeta alla hörselintryck och för att tolka dessa ljud, men man blir också mer trött av buller.

Yrkesföreningen Hörselskadade i kyrkans tjänst vill påminna om arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön för alla anställda, även de med hörselskador. Arbetsmiljöåtgärder för hörselskadade är inte mindre viktiga eller i lägre utsträckning tvingande. Skulle någon resonera så är det diskriminering. Det kan inte vara rimligt att en hörselskadad i kyrkans tjänst samtidigt som man förväntas utföra samma arbete som normalhörande utan att ta hänsyn till de större svårigheterna och graden av trötthet dessutom ska tvingas kämpa för förståelse för sin problematik och sina extra behov av resurser gentemot arbetsgivare, chef och arbetskamrater. Detta bli många gånger för mycket, men är tyvärr alltför vanligt i våra församlingar. Även andra parter i kyrkans organisation behöver därför i framtiden ta ett betydligt större ansvar för denna grupp av anställda. Kyrkan på nationell nivå, biskopar och deras respektive stift, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och fackföreningarna måste göra vad de kan för att se till att hörselskadade i kyrkans tjänst får det stöd de behöver för att göra ett bra jobb. Alla vinner på det!
Dessa saker är exempel på sådant som underlättar för en hörselskadad på arbetet:
 -Akustiken i lokaler där man har personalmöten och personalfika måste vara extra god
- Det finns ljudteknik som underlättar taluppfattningen vid sammanträden. Men det måste köpas in... och användas!
- Disciplin i samtalet, t.ex att man på personalmöten sitter nära och så att man kan se varandra, talar en i taget etc
- Ibland kanske arbetsuppgifterna behöver ses över, så att en hörselskadad inte tvingas arbeta i ljudmässigt omöjliga situationer
- Arbetskamraterna behöver ha kunskap om vad det innebär att höra dåligt... och ta hänsyn till det
Attityder, stöd och uppmuntran är oerhört viktigt. Får man det kan hörselskadade göra minst lika bra tjänst i kyrkan som vem som helst och är dessutom en resurs när församlingen jobbar med sin tillgänglighet.

Info:
Yrkesföreningen Hörselskadade i kyrkans tjänst välkomnar som medlem var och en som har en hörselskada och som har tjänst i kyrkan. Info finns på internwww.svenskakyrkan.se. Efter inloggning ligger den under Organisation/Om Svenska kyrkan/En kyrka för alla/Tillgänglighet, inkludering och funktionsnedsättning/Aktuella aktörer/Hörselskadade i kyrkans tjänst.

IVSS styrelse i Berlin - utan mur!

Förra veckan var jag i Berlin. Kom dit dagen efter mur-jubileet. Lite snopet på ett sätt, men vi hade inte mycket tid att vara på stan ändå.

Jag minns min första IVSS-konferens. Det var just i Berlin 1998. Vid ett tillfälle sjöng vi den svenska psalmen "Guds kärlek är som stranden och som gräset". När vi kom till "Och ändå är det murar oss emellan och genom gallren ser vi på varann" blev det väldigt starkt.

RSS 2.0