Ny medarbetare: Markus.

Idag har Markus börjat på Henning EAR. Markus är här som praktikant via Arbetsförmedlingen och kommer att jobba varje måndag en tid framöver. Det är inte omöjligt att Ni får ett telefonsamtal från honom vad det lider, vem vet?!!
Här skriver han en liten hälsing:

Hej alla läsare, jag är som sagt Markus, praktikant via arbetsförmedlingen. Jag själv är 26 år och jag är Ulricehamnare likt Henning. Jag hoppas att min praktik på Henning EAR kommer att bli positiv och bra. Väl mött alla läsare. Ha det bra och på återseende.

Praktikanten Markus

Ny yrkes- och intresseförening bildad

”Äsch, det var inget viktigt...” - så löd temat på den konferens som hörselskadade medarbetare i Svenska kyrkan inbjöds till den 23 och 24 november i K2R:s lokaler i Göteborg. Konferensen samlade tjugo personer, vilka representerade betydligt fler anställda i Svenska kyrkan med hörselproblem. Bland deltagarna fanns de flesta yrkeskategorierna representerade; präst, vaktmästare, kantor, diakon och expeditionspersonal bland annat. Sju av landets tretton stift var representerade, dessutom deltog gäster från Norge och Danmark.

Konferensen var upplagd som en kurs kring Sensus nya informationsfilm ”Att höra bättre”. Många goda samtal präglade konferensen, snarare än långa föredrag. Tonvikt låg på hur vi kan må bra, en fråga som är extra viktig eftersom en person med hörselskada blir extra trött och spänd i kroppen. Man lägger mycket energi på att göra ett lika bra jobb som normalhörande, vilket lätt kan leda till att man försummar att tänka på sig själv och att få tillräcklig återhämtning.

Sören Skov Johansen, hörselpräst i danska folkekirken, hade ett anförande där han med sex punkter gav en förklaring till varför hörselfrågorna ständigt är så osynliga och svårt att vinna gehör för - trots att över en miljon svenskar har detta problem.

Måndagseftermiddagens samtal handlade om på vilket sätt kyrkan som arbetsgivare kan stötta anställda med hörselskada. Anna von Malmborg från Församlingsförbundet deltog i detta samtal, vilket förhoppningsvis kommer att leda till att hörselhinder i framtiden kommer med på agendan på olika sätt och blir en av de aspekter man har med när man pratar om (och undersöker) arbetsmiljön och diskriminering på arbetsplatsen.

Idag finns ingen instans i Svenska kyrkan som upplever sig ha bollen när det gäller anställda med egna hörselproblem. Det gäller för övrigt även tillgänglighets- och delaktighetsfrågorna i församlingarna. Därför beslutade konferensdeltagarna att bilda en yrkes- och intresseförening för hörselskadade medarbetare i Svenska kyrkan. En interimstyrelse valdes, bestående av Birgitta Lindh, Falköping, Ingrid Stillström, Strömsund, Marit Järbel, Uppsala, Inger Krigström, Trelleborg samt Mikael Henning, Ulricehamn. Intresserade är välkomna att höra av sig till någon av dessa. Det finns i den nybildade föreningen en öppenhet såväl för ekumeniskt som nordiskt samarbete, liksom med andra intressegrupper som jobbar med funktionshinder. Föreningens möten kommer att ske bland annat via Internet samt på nationella och internationella hörselkonferenser. Värdskapet för nästa nationella konferens överlämnades till en arbetsgrupp i Härnösands stift. Nästa IVSS-konferens äger rum i Rumänien 6-10 september 2010.

Dags för konferensen "Äsch, det var inget viktigt"

Måndag och tisdag (23-24 nov-09) samlas vi i Göteborg, några av alla de anställda i Svenska kyrkan som har egen erfarenhet av hörselskada. Det är en i princip helt bortglömd sida av arbetsmiljön och många av oss måste kämpa tredubbelt i vårt arbete inom kyrkan: Först förväntas vi utföra samma arbete (och på samma sätt) som de med normal hörsel. För att klara det krävs betydligt mer energi än för andra. Vi blir, med andra ord, tröttare. Men dessutom är det många som själva måste driva sina behov för att göra ett bra jobb, en hel del känner sig till och med motarbetade och oförstådda. Det gäller såväl från arbetskamrater som arbetsgivare. Här finns alltså en arbetsmiljöfråga och en diskrimineringsfråga som - hittills - inte har behandlats alls. Det är hög tid nu.

Vi är mycket glada att ha en representant från arbetsgivarorganisationen, Församlingförbundet, med oss under en del av konferensen. Det samtalet ser vi fram emot med särskild förväntan. Hela konferensen hålls samman kring Sensus nya informationsfilm, som kommer att vara underlag får de olika passen.

Till konferensen kommer representanter från såväl Norge som Danmark. Två av dessa sitter dessutom i styrelsen för det internationella samarbetsorganet för kyrkornas engagemang för hörselskadade; IVSS/Churchear.

Med andra ord, vi ser med förväntan fram emot två givande och intressanta dagar. Liten rapport kommer här på bloggen när jag är hemma igen.

Gustav Adolf-dagen

Äntligen är det 6 november! Tid att unna sig en smaskig bakelse och lite högtid mitt i Lützendimman. Vi behöver ljuspunkter i tillvaron och denna dag är en sådan. För visst måste man fira den kung som grundade Göteborg! Och som dessutom kämpade för religionsfriheten nere i Europa och gjorde det med schyssta medel dessutom. Väldigt olyckligt att han stupade så tidigt i kriget. Sedan urartade det ju förfärligt.

Men nu till en helt annan strid. Anmälningarna droppar in till konferensen 23-24 november. I dagsläget är vi drygt 20 anmälda, en rätt lagom grupp (även om vi självklart välkomnar fler!). En extra rolig sak är att vi representerar de flesta yrkeskategorier i kyrkan. Bland de anmälda finns präster och diakner, kyrkomusiker, pedagoger och vaktmästare och kanslipersonal. Spännande! Alla har vi ju olika slags utmaningar när det gäller att höra bra på jobbet. Jag ser med särskild förväntan fram emot samtalet med Anna von Malmborg från Församlingsförbundet. Ett sådant gemensamt funderande känns nytt och banbrytande och kan förhoppningsvis leda till att Svenska kyrkan blir ännu bättre som arbetsgivare - även för oss som har hörselskador. Den som lever får se.

RSS 2.0