Skavlan 22 okt-10

Ibland dyker det upp ämnen där man minst anar det. De flesta hade nog bänkat sig för att titta på Håkan Hellström eller någon annan av kändisarna. På köpet fick vi lyssna till ljudexperten Julian Treasure, författare till boken "Sound Business". Mycket intressant och viktigt! Hur påverkar egentligen ljud oss? Och då i synnerhet stadsbor, där det nästan aldrig är helt tyst. Han sade något som jag själv hävdar; att det största problemet är inte alla ljud utan att öronen alltför sällan får chans att vila och återhämta sig. Tystnad är skönt!

Nu är det ju inte alla förunnat att kunna ha det helt tyst. Med tinnitus som låter inne i huvudet får man försöka finna den näst bästa lösningen. Att vara ute i skogen eller vid stranden ger ljud som är rogivande och som gör att jag inte tänker på ljudet inne i huvudet lika mycket. Denna tid på året längtar jag till havet och strandpromenaden!

Ett hett tips alltså: Titta på "Skavlan" från 22 okt-10 på svtplay!

Världsstandardiseringsdagen 14 okt

Det är många minnesdagar man inte visste fanns. 14 oktober firas världsstandardiseringsdagen och i år uppmärksammas funktionshinder - vilket är mycket glädjande!

Teleslingor, till exempel, är standardiserade. Det är viktigt att sprida kunskap om att man faktiskt mäter slingor och att de ska uppfylla vissa normer. Det går inte alls på känsla - ifall man tycker att det låter bra.

Världsstandarder inom funktionshinderområdet är en förutsättning för att man ska kunna sätta press på beslutsfattare. Då blir det något konkret man bryter emot och därmed kan man - i värsta fall - åläggas böter.

Press på bollhållaren - är väl en relevant term denna afton, då Sverige kvalspelar mot Holland i fotboll.

RSS 2.0