Slutet gott, allting gott


Här kommer några tankar från predikan i söndags:
Det är inte allt i livet man kan säga det om, "Slutet gott, allting gott". Det är oftast inte bara slutet som räknas, utan vad som händer på vägen dit. Men det beror på vad det gäller. Eftersom SM-veckan och handbolls-VM äger rum i dessa dagar är det nära till hands att hänvisa till sådana sammanhang. Det kan hända mycket på vägen, men om man till slut står där som segrare, då är allt som hänt innan bara ett steg på vägen. Och det som segraren ofta säger, det är värt allt!
När Jesus blev bjuden på bröllop i staden Kana i Galileen visade det sig att han skulle rädda hela festen. Om Jesus inte hade varit där och om vinet inte hade tagit slut, så hade det varit en helt normal bröllopsfest. Inget fel på det, men den skulle snart vara glömd, en i mängden. Men nu hände just detta. Och därför känner vi till det, tusentals kilometer och år bort!
Vinet höll på att ta slut. Väldigt pinsamt. Då gjorde man något riktigt bra, som man inte alltid gör. De berättade om det. De delade sina bekymmer med andra. På så sätt fick Jesu mor Maria reda på det. Och hon talade om det för Jesus. Detta var hans första under. Ändå litade Maria på att Jesus kunde hjälpa. På något sätt. Hur visste hon inte. Hon sade helt enkelt:,"De har inget vin". Inget mer. Men det var tillräckligt. Jesus fixade så att 600 liter vatten blev 600 liter vin. Och dessutom det godaste vinet! Det Jesus gör är inte lite halvbra. Det Jesus gör är helbra! Helgott! Varför inte pröva?

...och så kan Jesus förändra förutsättningarna i livet. Det behöver inte vara så att det är fest och roligt i unga år, men sedan "tar vinet slut" - bildligt talat. Jesus tillför en framtidstro. Det blir ännu bättre framöver!

Betlehemsstjärnan



Igår, på Trettondedag Jul, var ju Betlehemsstjärnan i centrum. "Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem". Vad var det för en stjärna? Var kom den ifrån? Hade den något budskap? Kan den lära oss idag något? Ja, det är jag övertygad om!
Det finns flera teorier om vad denna Betlehemsstjärna kunde vara. Naturligtvis har Gud i sin allmakt möjlighet att skapa ett himlafenomen bara för den stunden. Då kan vi inte så här långt efteråt veta något om det - mer än det som står skrivet. Men tänk ifall de vise männen studerade stjärnan och kunde uttolka vad detta tecken betydde, visst är det en spännande tanke?!!

En teori tycker jag är helt överlägsen andra - även om vi aldrig kan veta säkert. Med reservation för att jag bara återger detta i andra hand och därför inte kan garantera sanningshalten i detta:

Först: vår tideräkning stämmer inte riktigt. När man skapade den på 500-talet hade man inte lika mycket fakta som vi har idag. Därför räknade man fel på några år. Kung Herodes dog redan år 4 f.kr. Därför måste Jesus vara född innan dess. Men när?

År 7 f.kr. skedde en mycket ovanlig stjärnkonvunktion (planeterna kommer så nära att det ser ut som en enda stjärna). Planeterna Jupiter och Saturnus möttes i Fiskarnas stjärnbild. Tillsammans fick de en stark lyskraft. Kunde detta ha varit Betlehemsstjärnan?
Den förste att lägga fram denna teori var Johannes Kepler. Han observerar just detta fenomen i Prag den 17 december år 1603. Kepler räknade på hur ofta detta inträffade och kom fram till att just detta himlafenomen bland annat inträffade tre gånger under år 7 före Kristus: 29 maj, 29 september och 4 december!
År 1925 fann den tyske vetenskapsmannen Schnabel nybabyloniska kilskriftstexter i Sippar som nämner just detta fenomen. Det tycks alltså verkligen ha inträffat vid den tiden.

Om man utläser vad dessa planeter står för betyder det att en ny kung är född, och i Palestina! Inte så konstigt att dessa vise män gav sig av för att vara med där det hände!
Denna konvunktion återkom tydligen tre gånger under det året. Då förstår man verkligen det som står om de vise männen, efter att de lämnat Jerusalem och kung Herodes och var på väg mot Betlehem, "de blev glada när de såg stjärnan!"

Dessa vise män är förebilder även för oss. De nöjde sig inte med att fascineras över himlafenomenet. De packade och gav sig av för att vara med om det som hände, för att hylla den nye världshärskaren! Majoriteten stannade hemma. Men majoriteten har inte alltid rätt. Majoriteten missade chansen att se Jesusbarnet. Och på köpet att bli världsberömda. För hur många personer från österlandet för två tusen år sedan känner du till?

Det finns många tecken i tiden som pekar åt många olika håll. I bästa fall tyder vi tidens tecken på ett vist och konstruktivt sätt. Tänk om det för oss, och många fler, kunde hjälpa oss att hitta till Jesus! För vad det skulle betyda för oss och vår värld, det avslöjade redan ängeln för herdarna i julnatten: "Jag bär bud om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren"


RSS 2.0