Slutet gott, allting gott


Här kommer några tankar från predikan i söndags:
Det är inte allt i livet man kan säga det om, "Slutet gott, allting gott". Det är oftast inte bara slutet som räknas, utan vad som händer på vägen dit. Men det beror på vad det gäller. Eftersom SM-veckan och handbolls-VM äger rum i dessa dagar är det nära till hands att hänvisa till sådana sammanhang. Det kan hända mycket på vägen, men om man till slut står där som segrare, då är allt som hänt innan bara ett steg på vägen. Och det som segraren ofta säger, det är värt allt!
När Jesus blev bjuden på bröllop i staden Kana i Galileen visade det sig att han skulle rädda hela festen. Om Jesus inte hade varit där och om vinet inte hade tagit slut, så hade det varit en helt normal bröllopsfest. Inget fel på det, men den skulle snart vara glömd, en i mängden. Men nu hände just detta. Och därför känner vi till det, tusentals kilometer och år bort!
Vinet höll på att ta slut. Väldigt pinsamt. Då gjorde man något riktigt bra, som man inte alltid gör. De berättade om det. De delade sina bekymmer med andra. På så sätt fick Jesu mor Maria reda på det. Och hon talade om det för Jesus. Detta var hans första under. Ändå litade Maria på att Jesus kunde hjälpa. På något sätt. Hur visste hon inte. Hon sade helt enkelt:,"De har inget vin". Inget mer. Men det var tillräckligt. Jesus fixade så att 600 liter vatten blev 600 liter vin. Och dessutom det godaste vinet! Det Jesus gör är inte lite halvbra. Det Jesus gör är helbra! Helgott! Varför inte pröva?

...och så kan Jesus förändra förutsättningarna i livet. Det behöver inte vara så att det är fest och roligt i unga år, men sedan "tar vinet slut" - bildligt talat. Jesus tillför en framtidstro. Det blir ännu bättre framöver!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0