Tredje söndagen i Advent påminner: Röj väg för Herren!


Adventstiden skulle vara en tid då vi förbereder festen för Kungens ankomst. Vi har några veckor på oss att röja undan sådant som skymmer Kungen och hyllandet av Honom. Men istället gör de flesta av oss precis tvärtom. Vi bygger berg av saker som skymmer Kungen! Låt mig ta några extremt välkända exempel. Det finns all anledning att reflektera över vart dessa saker leder oss.

Julmaten
Den ska planeras, inhandlas, tillagas och, inte minst, ätas. Häromdagen träffade jag en prästkollega vid ett julbord. Han skulle på ett julbord till senare på dagen och två ytterligare dagen efter. När blir detta för mycket? Till slut kanske vi utbrister, för att travestera en bordsbön: "Julmat på bordet idag igen!". Vart för oss all julmat? Vad ger det? Du har svaret, men ett är säkert. Risken finns att den lurar det oss att titta åt fel håll, så att vi missar Kungen.

Juldrickat
Man kan ha olika syn på alkohol, på dess risker och eventuella förtjänster. Faktum är att barnen får lida därför att vuxna druckit för mycket nder julen. För barnens skull, låt oss få en vit jul i år! 
Spara pengarna som skulle gått till alkohol, gör något för barnen istället! Snälla!

Julklappar
Det är konstigt. I vårt land har de flesta av oss allt vi behöver. Ändå sägs det att vi köper julklappar för stora summor varje år. Visst är det märkligt?! För vems skull bygger vi dessa berg av dyra ( eller billiga med, för den delen) julklappar? Vart leder denna julklappsjakt? Leder det oss till Kungen? Knappast. Till att tänka på andra? Ja, förhoppningsvis!

Julkort
Att skriva julkort tar tid. Det är en sed som minskar. Och ändå är detta med att skicka en hälsning till bekanta, kanske ofta sådana som man sällan eller aldrig träffar, ett uttryck för kärlek och omsorg om varandra som stämmer med julens budskap. Att just denna jultradition är på tillbakagång på bekostnad att de mer penningstinna och egoistiska julförberedelserna säger något om tidsandan, men går ju att påverka. Åtminstone mina egna prioriteringar.

Julmusik
Stämning? Absolut! Förmedlar musiken en sanning om vad som händer i jul? Absolut! Eller, jag hoppas det. Och många sånger gör det, men långt ifrån alla. Det är gulligt med "Midnatt råder" eller Hej tomtegubbar", men det finns en mening bakom varför julen firas runt hela vår jord i dessa tder. Kungarnas Kung är född, Han har kommit till vår jord. "oss är en Frälsare född". Låt musiken hjälpa dig och andra att hitta vägen till krubban!

Julkrubban
Om vi nu skulle lyckas röja undan tillräckligt med annat i Adventstid, så att vi faktiskt tillsammans med herdarna lyckas hitta vägen till krubban och vår nyfödde Kung, då har vi hittat något som vi inte kan vara utan!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0