Namnet Jesus, vi lovsjunger namnet Jesus

Nyårsdagen är traditionellt en av de stora högtidsdagarna på året. Det är helgdag och vi firar gudstjänst i kyrkan. Det vi firar är faktiskt inte att det är nytt år. Det är ju naturligt att man tror det. Nej, det vi firar är att det är en vecka sedan jul och att judiska pojkar skulle omskäras på åttonde dagen. Så gjorde även Josef och Maria med Jesus.

Vid omskärelsen offentliggjordes även namnet. Josef och Maria gav sitt barn namnet Jesus:

När åtta hade gått och barnet skulle omskäras, fick han namnet Jesus,
det namn som ängeln hade gett honom innan han blev avlad i sin mors liv

Denna händelse står i Luk.1:30. Ängeln sade till Maria:

Frukta inte, Maria. Du har funnit nåd hos Gud. Se, du ska bli havande
och föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus...

Och Maria svarade:
Se, jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.

 

När vi sjunger:

Namnet Jesus, vi lovsjunger namnet Jesus

vad menar vi egentligen med det? Varför ska man lovsjunga ett namn?

 

Namnet = personen Jesus

Jmfr med föräldrar som väljer namn åt sitt barn...

Innan barnet är fött har de flesta föräldrar rätt mycket huvudbry med att komma på ett bra namn. En del vill ha ett släktnamn eller ett namn efter en person man beundrar. Många vill komma på ett namn som inte så många andra heter, så att det blir personligt.

Och vad händer när barnet väl är fött? Det namnet man har valt BLIR den personen. Man tänker inte längre på ifall det låter snyggt eller inte. Det är en beteckning på just den personen. Man tänker inte på namnet utan på peronen.

Så tänker jag att det är när vi sjunger ”namnet Jesus” också!

 

Namnets betydelse

Den andra saken är att namnet säger något om vem personen är. Det var säkert vanligare då än det är hos oss. Smeknamn och öknamn får vi ibland därför att de säger något om personen. Vissa personer passar att kallas Kalle eller Uffe – andra inte. Undrar varför...

 

Några exempel ur Skriften:

Moses fråga till Gud: Låt mig få veta ditt namn! 1 Mos 32:29

Varför var det viktigt? Vad tror du?

 

I julens Bibeltext ur gamla testamentet (och vers till denna lovsång):

Och hans namn ska vara: Underbar i råd, väldig Gud, evig Fader, Fridsfurste.    Jes.9:7

Och

Den unga jungfrun ska ge honom namnet Immanuel, d.v.s. ”Gud med oss”   Jes.7:14

 

Vad betyder namnet Jesus?

Herren frälsar” - alltså på pricken det som Jesus kom till jorden för att fixa!

Du kan läsa lite mer om det under ”Hosian na!” här på bloggen.

 

Den tredje saken, som också är viktig, är att namnet är det som gör något giltigt.

Så är det för oss också. När vi går till banken måste man skriva sitt namn, annars får vi inte ut några pengar. Det är underskriften som gör alla dokument giltiga.

Det är därför Jesus säger:

Om ni ber om något i mitt namn ska jag göra det Joh.14:14

 

Namnet Jesus är alltså garantin på att Gud hör våra böner och svarar på dem. Det är inte vår egen kraft eller energi som ger bönen effekt – utan Jesu namn!

 

Därför vill vi lovsjunga namnet Jesus!


Du är underbar i råd, Du är evig Fader, en väldig Gud, vår Fridsfurste


/: Namnet Jesus,

vi lovsjunger namnet Jesus :/ ∙4

 

/: Du är underbar i råd. Du är evig Fader,

en väldig Gud, vår Fridsfurste :/ ∙2

(Juldagens Bibeltext ur Gamla testamentet, Jes.9:6)

 

Du är evig Fader

Min pappa dog i cancer när jag var elva år. Han var min idol, en underbar pappa. Men han försvann. ”Han fattas mig” (som de säger i Ronja Rövardotter) – fortfarande. Det är många av oss som har erfarenheter av både hur underbart det kan vara att ha en god far och av en pappa som försvinner, som är frånvarande. Då blir det ännu starkare och viktigare för oss, att ”Du är evig Fader”!

Gud, vår Far, dör aldrig, lämnar oss aldrig. Han är densamma i evighet. Han är en fast punkt i en tillvaro som ibland känns svajig. Han är något att hålla sig till!

Herren är upphöjd över alla folk, till himlen når hans ära!

Vem är som Herren, vår Gud, Han som tronar så högt, Han som ser ner så djupt, vem i himlen och på jorden?

(Psalt.113:4-6)

 

Hur kan vi komma nära Far? Hur kan vi lära känna honom? Visst kan vi ana Gud i världen, i möten med människor och i naturen. Men om Du vill lära känna Honom, då finns bara ett sätt: Genom Jesus!

Jesus är ”den osynlige gudens avbild” (Kol.1:15) - vilken underbar beskrivning! Kan man göra en kopia av något osynligt? Jesus kan! Han har visat oss vem Gud är – när han levde bland oss här på jorden, undervisade och hjälpte människor.

Jesus Kristus är densamme, igår, idag och i evighet (Hebr.13:8)

His love endures forever!

 

Du är underbar i råd!

Varför är hans råd så underbara?
Det hör – självklart – ihop med att han är evig. Han har erfarenhet, om man säger så ;-)

Det hör också ihop med att han är allvetande. Det vill säga, han vet allt. Han har koll på hur det har varit tidigare och vad som kommer sedan. Han vet, inte bara vad alla gör och säger, utan också vad de tänker, känner och hur de egentligen menade med vad de gjorde eller sade – fast det kanske blev väldigt fel ibland.

 

Men jag tror, att den främsta orsaken till att han är så underbar i råd, är att han låter mig komma fram till en lösning som passar mig. Jag får berätta för honom (min Far!) vad jag grubblar på, jag får läsa i Bibeln om hur andra människor har tänkt och handlat och hur Gud har varit med dem i deras liv. Där finns en frihet att tänka och reflektera själv, att omsätta det till mitt eget sammanhang. Han låter mig komma fram till vad jag vill göra. Hans råd kommer alltså inte ovanifrån, utan inifrån mig. Det mognar fram i mig. Underbart.

 

En väldig Gud

Gud har skapat vårt förnuft. Naturligtvis vill han att vi ska använda det. Men Gud går utanför och bortanför det vi har förutsättningar att begripa. Vi är hänvisade till det lilla vi kan läsa i Bibeln. Men det räcker! Där står vad vi behöver veta.

Gud är alltid större!
Så fort vi tror att vi begriper oss på Gud händer något som inte stämmer med vårt fina tankesystem. Gud är alltid större. Större än vårt förstånd. Större än vi kan föreställa oss:

 

För Du är stor, Du gör stora under,
stor, ingen annan är som Du


Samtidigt säger Bibeln, att:
Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och tankar i Kristus Jesus

(Fil.4:7)

 

Jag kom att tänka på en annan sak när jag smakade på ordet ”väldig”. Det måste, på något sätt, ha med ”välde” och kanske ”våld” att göra. Eller vad tror du?

Att Gud är en väldig Gud betyder alltså, i så fall, inte bara att han är större (annorlunda och mäktigare) än vi förstår, utan också att han är Kung!

Jesus regerar!

 

Vår Fridsfurste

Jesus är – faktiskt – lösningen på alla konflikter i världen. Ja, till och med den mellan de stora världsreligionerna i Jerusalem. Jesus är inte en av parterna i kampen – Han är lösningen! Tänk om de där nere (och vi) kunde förstå det!

 

Hur kan det vara så?

Tänk på varför Jesus kom till jorden. Varför firar vi jul? Gud blev människa – inkarnationen. Han avstod från allt eget för att offra sig för mänskligheten.

Läs mer i Fil.2:5-11

Vad hände på korset? Jesus tog skulden, straffet på sig.
Istället för att hämnas på varandra får vi alltså ge skiten till Jesus. Slå på Honom!
Jesus tar alltså bort – om vi tar detta på allvar – det som är orsaken till kriget.
Han är vår fridsfurste!

När Du är förlåten, försonad, upprättad – då får du leva så mot dina medmänniskor också. Jesus blir en Fridsfurste om hans undersåtar också praktiserar Frid!

Jesus säger i Bergspredikan:

Saliga är de som skapar fred, de ska kallas Guds barn

(Matt.5:9)

Därför önskar vi varandra:

Fridfull helg!

 

PS:

Till Nyår återkommer vi till:

Namnet Jesus, vi lovsjunger namnet Jesus

 


Du är konung, Konung i all evighet!

När jag gick på lågstadiet lurade vår fröken hela klassen på första april. När vi började lektionen på morgonen berättade hon att kungen skulle komma på besök. Det var naturligtvis väldigt märkvärdigt och vi fick träna på hur vi skulle beteoss, att ställa oss upp i givakt och så. April, april! Lättlurade!

I många av våra lovsånger sjunger vi om att Jesus är Kung eller Herre, vi sjunger om hans makt. Vad menar vi – egentligen? Vad betyder det för oss att Jesus är Kung? Vad betyder det för Dig?

Handlar det om någon som vi aldrig har mött, som vi ska stå i givakt inför men annars inte har någon relation till eller nytta av? Vad säger Bibeln om detta?

 

Låt oss börja långt tillbaka i tiden, i början av tiden efter det att Israels folk hade kommit tillbaka från slaveriet i Egypten. Då hade man ingen kung. Varför? Herren regerade direkt. Man tillämpade alltså teokrati (gudsstyre) – ett styresskick som lätt kan missbrukas av människor med maktbegär. Så står det till exempel om profeten Samuel, att han var en profet så länge han levde. Han satte in sina söner, Joel och Abia, till domare efter sig. Men hans söner vandrade inte på hans väg utan vek av från den och sökte orätt vinning. De tog mutor och förvrängde lagen (1 Sam.8:3). Så går det, tyvärr, ofta.

 

Vad kan vi lära oss av detta?

Inte att strunta i att ha Gud som Kung, men att vara på sin vakt mot människor som anser sig representera Gud och har tolkningsföreträde till Guds vilja.

 

Israels folk fick som de ville till slut. De fick en kung. Den historien tog en ände med förskräckelse. Den förste kungen, Saul, och hans historia kan vi lämna den här gången. Han efterträddes av David, som var yngst av sina bröder och inte alls släkt med Saul. Han ärvde alltså inte tronen. Däremot fick hans son Salomo ärva tronen av honom. Men längre än så dröjde det inte förrän de flesta i folket hade fått nog. Salomo var, trots sin vishet, ingen bra kung. Ett stor majoritet, tio av de tolv stammarna, vägrade erkänna hans son som kung utan ville själva välja kung. Här började alltså splittringen i nord- och sydriket, mellan Juda och Israel som de kallades.

 

Låt oss använda den här händelsen och föra över den på Jesus.
Han är Konungarnas kung, mer om det strax. Hur är det med hans kungavälde, är det ett arv eller väljer vi kung?

Jag skulle vilja säga: Både och! Jesus har blivit insatt som kung av sin far. Han är ”konung i all evighet” - i generation efter generation av människor är han Konungarnas kung – värd vår hyllning och vår lydnad. Så är det också många som har fått med sig tron på Jesus genom födsel och ohejdad vana, det är inget fel i det – tvärtom. Men samtidigt är det viktigt att Du aktivt väljer Jesus till kung i Ditt liv. Du har en tron i dig. Vem är det som har makten? Vem är det du lyder under? Välj Jesus till kung i ditt liv!

 

 

Över hela vår jord regerar Du, varje soluppgång varje skymningsljus

Men min önskan är, det enda jag begär: Kom och regera nu och här!

Regera, Gud, helt över mig. Ske din vilja nu, jag ger min dröm till Dig.

I min mörka stund, över allt jag är, kom och regera nu och här!

 

Över varje ord, tanke och beslut, jag vill spegla dig, allt ditt vackra , Gud!

Du betyder mer än något livet ger. Kom och regera nu, jag ber!

 

Jesus regerar!
Så snackar ungdomar, har jag märkt. Vad betyder det?
Jag vet bara vad som menas på ”gammalsvenska” ;-)

Två saker: Det ÄR så, att Jesus regerar i Guds rike, i himmelen. Han är kung och han sitter på tronen. Två Bibelord som talar om detta. Läs dem gärna i lugn och ro, kanske i din aftonbön. Gör som Maria, som gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta.

Fil.2:5-11 Inte minst det lilla ordet ”därför” är centralt!

Upp.4: 8-11 (som har en direkt parallell till Jesajas kallelse till profet i Jes.6:1-8).
Där finns även en förklaring till uttrycket ”Konungarnas Kung”.

 

Det andra, som är lika viktigt, är att Jesus har ett uppdrag att utföra bland oss. I Joh.18:37 frågar Pilatus:

Du är alltså en konung? Jesus svarade: Du säger själv att jag är en konung. Ja, för att vittna om sanningen är jag född och därför har jag kommit till världen. Den som är av sanningen lyssnar till min röst

Sanningen ska göra oss fria. Vill Du vara sann, ärlig, äkta? Då ska Du lyssna till Jesus, följa Jesus och ha Jesus som kung. Det finns inget bättre val.

 

Dina änglar sjunger kring din tron ikväll

Proklamerar all din kraft, Din makt ikväll

Dina änglar sjunger kring din tron ikväll

Dina änglar sjunger kring din tron,

sjunger: Ära, ära, hosianna i höjd!

Sjunger ära, ära, Konungarnas Kung!

 

Vi är här och sjunger kring din tron ikväll

Proklamerar all din kraft, Din makt ikväll

Vi är här och sjunger kring din tron ikväll

Förenas med dina änglar kring din tron

 

En bra kung förr i tiden var med sitt folk. Inte som i dag, när regenterna gömmer sig någonstans långt borta från krigshärden. Nej, det var ju till exempel därför som Gustav II Adolf stupade i Lützen år 1632. Han fanns mitt bland sina mannar, med sitt stöd och sitt föredöme.

Så är Jesus en kung som är en av oss. Ingen kan påstå något annat. Han föddes i ett stall, dragigt och smutsigt. Han blev redan som barn flykting. Som vuxen blev han utstött ur samhällets gemenskap och det religiösa etablissemanget. Till sist blev han oskyldigt dömd och straffad på det mest ohyggliga sätt man kan tänka sig. Han har verkligen varit i det mörker där Du och jag kan vara ibland. Han är med oss där. Han är verkligen, som profeten Jesaja skriver, Immanuel = Gud med oss! (Jes.7:14)

 

Jesus är kung – det är inte demokrati i Guds rike. Det behövs inte. Demokrati är ett skydd mot dåliga härskare. Efterson Gud är en god Gud kan det aldrig vara fel eller dåligt att följa och lyda honom. Ibland kan vi missuppfatta eller själva dra felaktiga slutsatser av vad vi tror är Guds vilja med oss eller andra. Dessa två saker är lätt att blanda ihop men är oerhört viktigt att hålla isär. Testa själv! När det är något dåligt som görs i Guds namn – är det då verkligen ett korrekt uppfattande av vad Gud önskar och säger i Bibeln?

Guds vilja kan vi framför allt läsa i Bibeln. Kyrkan (=Guds rike på jorden) kan inte demokratiskt besluta att något annat ska gälla än det som Kungen har sagt! Om man gör det, då är det att göra uppror mot Gud själv, att göra revolution. Om man gör så har man störtat Kungen från tronen. Låt inte det ske!

Jesus vill regera världen genom bland annat dig. Hans sätt att regera är tvärtemot vad som är vanligt här i världen. Han verkar inifrån och ut och nedifrån och upp. Han börjar med varje enskild människa, en i taget. Det är så hans makt påverkar och gör skillnad! Han verkar med kärlek, försoning, förlåtelse, upprättelse, frid, glädje, tålamod, självbehärskning...

 

Jesus regerar!

Sjung lovsånger till Kungen, upphöj honom som kan betyda så mycket för så många. Han är värd det! Du (och de andra) blir på köpet påminda om hur det egentligen är – fast vi ofta glömmer det. Men – framför allt – försök leva som Han mitt i din vardag. Lev ut kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, tålamod, försoning o.s.v. Då blir det ett tecken på, att...

Jesus regerar!


Hosian na!

Hosianna, hosianna, hosianna i höjden!

Vi upphöjer dig, Du vår Gud.

 

Det har varit första söndagen i Advent. Vid årets sista ekumeniska ungdomsgudstjänst i Brunnsnäskyrkan här i Ulricehamn var temat den sista av de trons frukter som vi har gått igenom, nämligen tålamod.

 

Vi fick också, naturligtvis, fira att det är Advent genom att hylla Kungen som kommer till oss! Det var rätt mäktigt när lärjungarna lade sina jackor på golvet i mittgången medan vi sjöng ”Bered en väg för Herren” till gitarr och vi sedan gick över till ”Hosianna” på piano när Jesus (i form av processionskorset) kom in och gick fram till altaret! Häftigt!

 

Idag vill jag lyfta upp två begrepp, som ligger i tiden: ”Hosianna” och ”upphöja”.

 

Hosianna

Ordet sjungs mycket i Adventstid. Jag tror att de flesta upplever det som ett välbekant ord, kanske också som något som hör till det stämningsfulla så här års. Alltså ett ord som ger positiva vibbar. Det är ju inte så dåligt.

 

Men vad betyder egentligen ordet ”Hosianna”? VARFÖR sjunger vi det i Advent?

 

Först och främst måste jag påminna om att Advent och jul inte är samma sak. Adventstiden är en förberedelsetid inför julen. Det återkommande temat under dessa veckor är att vi ska ta emot Jesus när han kommer till oss. Det är alltså en uppmaning till Dig!

 

Första söndagen i Advent har samma tema som på Palmsöndagen, alltså veckan innan påsk: Jesus rider in i Jerusalem på en åsna. Han är Konungarnas Konung, men en väldigt annorlunda sådan. Som det står i en av adventspsalmerna: ”En krona han ej bär, men dock en konung är. Hans prakt är ganska ringa, dock kan han döden tvinga”. Lite ålderdomlig svenska, men vi fattar ungefär, inte sant?!

 

Hosianna är hebreiska och betyder ”Fräls!” De två sista bokstäverna, ”na” motsvarar ungefär utropstecken i svenska språket. När vi sjunger ”Hosianna”, så är det alltså inte bara ett uttryck för vår glädje över att Jesus kommer och är hos oss. Det är också ett rop på hjälp.

 

Du får ropa Hosianna till Jesus: Hjälp mig, rädda mig, fräls mig!

Vad gäller det i ditt liv? Formulera det i ord, så gott du kan. Då blir bönen mer konkret och hjälper dig bättre.

 

Det är lite häftigt, att detta ord är samma ord som Jesus har i sitt namn. De två första bokstäverna i ”Jesus” står för ”Gud” eller ”Herren”. Jesus namn är alltså svaret på vårt rop, nämligen ”Herren frälser/räddar/hjälper. Visst är det häftigt?!

 

Därför är det naturligt att vi sjunger lovsånger och upphöjer Jesus.

 

Herren är i sitt heliga tempel. Herrens tron är i himlen (Psalt.11:4)

På svenska är himlavalvet och himmelriket samma ord: ”himlen”. Det blir ibland lite förvirrande. Samtidigt uttrycker det något som känns ganska naturligt för de flesta av oss.. Vi pratar om att det finns sådant som är övernaturligt. Då höjer vi gärna blicken och tänker oss att det liksom är över oss, på högre höjd. Det får vi göra om vi vill. Det gör Bibeln också.

 

När Gud ledde sitt folk ut ur slaveriet i Egypten genom öknen, så står det att han gick före i ett moln (2 Mos.13:21). Molnet är på en gång något som skymmer Gud (ingen kan se Gud) och ett tecken på hans närvaro.

På samma sätt är det när Jesus lämnar sina lärjungar vid himmelsfärden. Han försvann inte upp i rymden som en raket som blev mindre och mindre ända tills man inte kunde se honom längre. Nej, det står: ...ett moln tog honom ur deras åsyn” (Apg.1:8)

 

Det är alltså ett bildspråk som känns helt naturligt, att vi upphöjer Jesus, det vill säga talar om hur mycket han betyder och hur mycket vi uppskattar och älskar honom. Även i andra sammanhang kan man ju tala om att ”höja någon till skyarna”.

 

Det finns ingen som så mycket är värd att upphöjas, att lovsjungas och tillbes som Jesus.

I Uppenbarelseboken (kap.5, vers 13) står det:

Den som sitter på tronen, honom och och Lammet tillhör lovsången och äran och härligheten och väldet i evigheters evighet. Amen... och folket föll ned och tillbad.

 


RSS 2.0