Vandra med oss, för vägen är lång ("Hamba nathi")

 

Nu på söndag, 25 april 2010, går vi på mini-pilgrimsvandring som ungdomsgudstjänst. Det kommer att bli något extra!


För rätt många år sedan nu var det en i Grönahögs Kyrkans Ungdom som gifte sig med en man från Sydafrika.
Det var ett roligt bröllop att vara med på!

En av de saker som jag minns var att brudparet dansade ut från vigseln till denna afrikanska kampsång. Den här sången kanske inte är så känd av alla, men den säger något så viktigt!

När brudparet sjöng den, då blev det ett budskap till oss alla bröllopsgäster i just deras aktuella situation - i början av deras livslånga liv tillsammans.

 

Vi är på väg genom livet. Jesus säger i Bibeltexten för i morgon:

Jag är vägen! Joh.14:6

Det kanske verkar konstigt, men om vi tänker på en herde som visar sina får vägen till friskt bete. Eller, för att omsätta det till svenska förhållanden: när vi är i skogen för att leta efter blåbär, då finns det kanske någon som visar vägen till bra bärplatser. Den personen ”är” vägen där det inte finns några vägar.


Detta är nu inte bara en sanning. Jesus säger till dig och mig:

Följ mig! Luk.5:27

Så får vi följa efter Jesus. Genom livet, på vägen till det enorma målet där framme: Himmelriket!


Men den vägen kan vara lång. Ibland (eller ofta) är det frestande att ge upp. Därför behöver vi varandra! När vi har sällskap med varandra, då går det lättare, då orkar vi bättre, då ger vi inte upp lika lätt.


Därför blir uppmaningen denna lördag, dagen innan söndagen med temat ”Vägen till Livet”:

Vandra med oss!


Jesus, jag dig älskar!

Denna lovsång var en av dem som vi ofta och gärna sjöng när jag var yngre. Men så hamnade den i psalmboken (nr 359) och ungefär då slutade den användas som lovsång. Vilket öde!


Så här i påsktid passar den så bra. Den täcker in många av de händelser som vi får vara med och uppleva runt påsk. Inte minst själva uppståndelsen och Jesus seger över döden är något som, konstigt nog, rätt sällan finns med i våra vanligaste lovsånger. Men visst är Hans seger över döden värt att lovsjunga?!!


Jesus, jag dig älskar, du som älskar mig
Du på korset lider. Jag tillbeder dig

 

Vet Du varför Jesus lider och dör på korset? Vet Du varför detta kors kan väcka en sådan kärlek till honom? Det bevisar Hans enorma kärlek till dig och mig (Rom.5:8) var enda chansen, det fanns ingen annan lösning.
För vad?
För att lösa dig från allt destruktivt i ditt liv - det som till slut leder till döden. Han tar på sig skulden. Han tar straffet, detta fruktansvärda lidande. Därför blir du fri från skulden. Det finns inget som hindrar dig från att komma in i himlen längre. Det är rätt stort, om man säger så.

 

Jesus, du har uppstått, nu är graven tom
Jag står där förundrad, o mysterium!

 

Folk som varit döda i tre dagar vaknar inte till liv idag. Det är omöjligt. Men Gud är den som har skapat liv från början och gör det dagligen. Egentligen är inget omöjligt – för Honom (Luk.1:37).

Eftersom Jesus har besegrat döden och lever finns det hopp även för Dig och mig! Skulle det inte få oss att hoppa jämfota av glädje?

 

Du har gått till Fadern, står inför hans tron
ser ditt folk i kärlek, beder för dem nu

 

Han är Konungarnas Konung! Jesus regerar!
Och ändå! Jesus bryr sig fortfarande om oss människor, han är engagerad i hur det går för oss. Han ser på sitt folk på jorden med kärlek! Hur går det för dig?

 

Jesus, du är med oss genom liv och död
Nu mitt hjärta brinner av din kärleks glöd

 

När Du ser på Jesu kors, hur han led av kärlek för dig, när du minns hans löfte att vara med dig varje dag så länge du lever, skulle då inte ditt hjärta röras, så att du fylls av tacksamhet, en brinnande kärleks glöd?!!

Därför får vi – tillsammans – höja våra röster i lovsång till vår store Mästare och Kung – Han som regerar totalt! AMEN!

Höj din röst i lovsång, ropa ut i fröjd:
Jesus är min Herre, han gör allting nytt


Pris ske dig o Fader! Pris ske dig, Guds Son!
Pris ske dig, du Ande i all evighet!


RSS 2.0