Rena mig

Rena mig med elden från din Ande.

Rena mig och gör mig mer lik dig.

Låt mig dö från allt som är mitt eget i mitt liv

Använd mig Gud, som du vill!

 

Det borde stå varningstext på den här sången!

Det är farliga saker, det här. Riktigt kraftfulla grejer. Handle with care!

Och samtidigt – enormt viktiga och underbara saker. Detta förvandlar liv!

Detta är – faktiskt och rätt använt - lösningen på mänsklighetens problem!

 

Vad är det som vi behöver varnas för – och varför?

 

Låt mig dö från allt som är mitt eget i mitt liv

Varning! Dessa ord betyder alltså INTE det som man lätt tror, nämligen att allt det som är JAG skulle vara dåligt. Att alla mina talanger, allt jag tänker och känner skulle vara dåligt. Att jag skall sluta att umgås med de vänner som jag tycker om att umgås med eller göra de saker som jag tycker om att göra...

Med andra ord: Att JAG är dålig.

Nej! Det är sättet att uppfatta texten är:

FEL! FEL! FEL!!!

 

Det är absolut inte så. Du ÄR värdefull! Du är fin! Du är viktig! Jag hoppas verkligen att din omgivning har förmågan att få dig att känna och förstå det!

Bibelns budskap är klar. Vi människor är skapade därför att Gud ville våra liv, vi är skapade till att vara lika Gud! Vi har begåvats med förmågor och med ansvar. Sådant förtroende ger man inte vem som helst.

 

Men vad är det då vi sjunger om? Vad är det som vi ber om ska dö?

Ja, vad säger DU om det?

Hur tänker du?

Skriv gärna en rad om det som kommentar här på bloggen!

 

Jag tänker, att detta handlar om det i mitt liv som är BARA mitt, alltså det som jag inte vill släppa in Jesus (eller någon annan) i. Gud har skapat oss till ett ”vi”, inte till ”jag” bara. Vi är skapade till gemenskap – med Gud och andra människor.

 

Kanske handlar vår ovilja att släppa in Jesus i delar av våra liv om att jag misstänker att han då skulle tycka illa om mig eller blir ledsen för vad jag sysslar med. Varför inte prata med Jesus om det? Han lyssnar, Han hjälper dig när du försöker formulera dina tankar till böner att förstå mer av det som är ditt liv, förstå vem du är och hur du ska göra.

 

Ett klokt råd är också att prata med en präst eller annan vuxen kristen som du har förtroende för. Det är inte alltid så lätt att förstå vad som är bara ditt eget och vad Jesus finns med i. Vad är rätt och vad är fel? Vad är bra, vad är dåligt?

 

En annan tanke som jag får när jag hör orden ”det som är mitt eget” är att det handlar om skryt. I min generation fick vi ofta höra ”Självberöm luktar illa”. Vi skämtar ibland om det hemma när någon skryter, vi säger: ”Fy, vad det luktar här!” En liten fin pik... om personen nu uppfattar det.

Om man tänker efter, så har vi egentligen ingenting som är vårt eget helt och hållet. Vi har ju fått förmågor och förutsättningar till att göra det vi gör, vi har fått det som en gåva att förvalta och utveckla.

 

När vi ber: ”låt mig dö från allt som är mitt eget!”, så ber vi alltså om att Jesus ska få finnas med i allt vi är och gör. Ingenting ska vara ”mitt eget”. Allt ska vara ”i Kristus”, tillsammans med Kristus och med hans kraft, kärlek och glädje. Galaterbrevet 2:20 uttrycker det så här:

Nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever i min kropp, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig för mig”.

Att leva nära någon som älskar mig oerhört mycket och som jag tycker om tillbaka, det är inte någon man vill slippa. Nej, det är underbart!

 

Med den här bakgrunden förstår vi början på sången bättre. Det finns alltså mycket av själviskhet och skryt som vi behöver bli befriade ifrån. För att livet ska flöda ännu rikare!

 

Rena mig med elden från din Ande

Det kanske kan låta konstigt, denna koppling mellan rening och eld. Det är en bild som Bibeln ofta använder. För att få fram guldet, symbolen för det finaste och dyrbaraste som finns, måste man hetta upp det i eld. Då kan man få bort allt slagg och smuts och det rena, dyrbara, guldet kommer fram och kan sedan användas till smycken och allt möjligt annat fint. Guldet renas alltså genom elden.

 

På motsvarande sätt är Du oerhört dyrbart och värdefull! Guldet är ju bara död metall. Men Du är full av liv och alla möjliga förmågor. Du kan tänka och känna. Du kan planera och välja. Du kan krama och räcka en hjälpande hand. Du har ett samvete. Du ÄR värdefull – för Gud, din Far och för människor omkring dig. Det är inte alltid det känns så. Det är inte alltid människor runtomkring visar det eller ens förstår det. Men så är det i alla fall. Glöm inte det!

 

Samtidigt så har vi problem. Ingen av oss är så bra och så goda som vi borde vara. Bibeltexterna för några söndagar sedan talade faktiskt om precis detta. På 11:e söndagen efter Trefaldighet hörde vi episteltexten från Romarbrevet kap.3, verserna 21-28. Bland annat i vers 23:

Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud”

 

Vi har alla en dröm inom oss om att livet, och inte minst vi själva, skulle vara bättre än det är. Visst är det så? Lite mer Glamour, som på TV. Lite vackrare, lite mer levande och färgsprakande, lite gladare, lite mer positiva känslor och relationer. Mycket mindre av tråkiga människor och trasiga relationer. Mycket mindre av elakheter och taskig jargong. Mycket mindre av konkurrens och vassa armbågar. Mycket mindre av egoism och kärlekslöshet.

 

Två frågor till Dig att fundera på:

Vad av allt gott skulle du önska mer av i ditt liv?

Vad av allt ont skulle du vilja mindre av i ditt liv?

 

Gör det så konkret du kan och det som handlar om ditt eget liv! Prata med Jesus om just detta! För det är det här som denna lovsång handlar om. Rena mig med elden från din Ande. Ta bort skulden jag har för det onda jag är och gör!

 

Paulus fortsätter i Rom.3 med lösningen av denna tråkiga och rätt hopplösa insikt, att alla har syndat (och gör dåliga saker varje dag, faktiskt) och därmed gått miste om härligheten från Gud.

Det där härliga livet, det som det lyser och strålar kring, som ger en underbar lycka och som vi känner någon gång ibland – det är en aning om den härlighet som finns omkring Gud, hela tiden!

 

Det fantastiska är, att Gud vill ge av detta till oss. Paulus fortsätter:

”...och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, eftersom han har friköpt dem genom Kristus Jesus.

 

Här står en hemlighet, som jag hoppas att Anden vill hjälpa dig att se!

Det härliga liv, som vi alla längtar efter, det vill han ge oss – helt gratis! Vi kan bli ”rättfärdiga”, ett annat sätt att formulera samma tanke som vi ber om i vår sång: ”Rena mig med elden från din Ande”. Att vara helt ren, helt utan fel eller skuld, att vara ”oskuld” i ordets ursprungliga betydelse – låter inte det enormt?!

 

Sanningen är den, att vi inte kan bli sådana på egen hand, hur mycket vi än försöker. Ingen av oss!

Vi sitter nämligen fast i skuldfällan. Vi har en skuld som ingen av oss har möjlighet att betala. Tyvärr.

 

Jo, det finns en!

Gud offrade sin son. Han dog på ett kors. Där betalade han, som är helt utan fel, straffet för allt vi gör som är ont. Han tog skulden, du kan bli ren, bli fri!

 

 

Rena mig och gör mig mer lik dig.

När Jesus gör oss rena – syndfria! - Då är vi lika Jesus!

Sedan vill Han att vi går ut och lever så som Han vill.

Det skulle vara vår längtan, att bli mer och mer lika Jesus. Att se på andra människor, älska och hjälpa andra människor så som Han gör. Därför är det viktigt att läsa Bibeln. Där lär vi känna Jesus bättre. Där kan vi läsa om hur Han mötte och bemötte människor. Alltid på ett bra sätt! Det kan inte vi, naturligtvis, men vår längtan skulle vara att få vara mer lika Jesus – i våra liv!

 

Använd mig, Gud, som du vill.

Amen!


RSS 2.0