Självkontroll

I söndags hade vi ungdomsgudstjänst igen i Brunnsnäskyrkan – den första för hösten. Temat var ”självkontroll”, ett ämne som jag var tvungen att praktisera (mer än vanligt) under gudstjänsten. Ärligt talat lyckades jag inte så bra. Så här var det:

Vår son Daniel har kommit hem från Lund för att leda lovsången, tillsammans med några kompisar från Södra Vätterbygdens folkhögskola. Det var jättebra, verkligen! Problemet var att han skulle med ett tåg tillbaka och behövde åka redan kl 19, alltså exakt en timme efter det att gudstjänsten började. Det gällde alltså att hålla gudstjänsten och framför allt predikan kort! Det är svårt, väldigt svårt! Speciellt om man har så mycket viktigt som man vill förmedla. Det gick väl sådär. Han hann i tid till tåget.

Eftersom det är så många trådar som jag inte hann ta upp är det perfekt att denna lärjunga-blogg finns! Här kommer alltså ytterligare en hög med ytterligare tankar kring detta tema: Självkontroll.

 

Men först: Vad tänker DU kring det här begreppet "självkontroll"?

Skriv gärna några rader som en kommentar här på bloggen!

 

Vissa saker måste man ha för att leva och må bra:

  • Mat
  • Vätska
  • Toalettbesök
  • Sömn

Så långt är det inget konstigt. Vi är överens om detta. Och säkert även att självkontroll handlar om att inte slarva med maten (speciellt viktigt de perioder i livet då vi inte känner för att äta), att dricka tillräckligt (speciellt när det är varmt eller när vi sportar), att gå på toa regelbundet och att inte slarva med sömnen. 6-8 timmars sömn varje natt behöver vi för att må bra. Det går att töja på, men vi bör inte göra det för ofta.

 

Två saker som man inte tänker på som absolut nödvändiga för att vara friska är

  • Social kontakt

Man kan också kalla det kärlek. Det är - faktiskt – helt nödvändigt för oss. Det är oerhört viktigt att ha folk som ser mig, bekräftar mig, som jag kan utbyta tankar och känslor med. Fysisk beröring är viktigt för att må bra. Däremot är inte sex absolut nödvändigt – tvärtemot vad nöjesindustrin lurar oss att tro. Många människor lever hela sitt liv utan sexuell relation och lever ett bra liv. Den energin och behovet att ge och ta emot kärlek kan man få utlopp för på andra sätt. Det kan vara bra att tänka på.

Självkontroll kan alltså handla om att finnas till för andra, samtala med någon som behöver det, att visa vänlighet och annat i den vägen.

 

  • Tiden

Vi blir galna om vi inte har någotsånär koll på tiden. Man har forskat på sådant. Det är intressant. För att skämta till det lite, så är just detta att vända på dag och natt något som är typiskt för senila äldre... och studenter!

 

Självkontroll handlar oftast om att ”sköta sig” när det gäller allt detta. Men ibland kan det handla om att avstå ett tag till, t.ex för att hjälpa någon annan med något elelr om något behöver få prata.

 

 

Jag tänker på skillnaden mellan ”bruk” och ”missbruk”. Ofta handlar det om att det blir för mycket av det goda. Gud har gett oss massor av goda saker att njuta av. Det får vi göra också. Men när det blir för mycket, då förvandlas det till något dåligt och som förstör istället. Ta alkohol eller mat som två tydliga exempel. Men det gäller även TV-tittande och dataspelande och ”Facebookande”.

 

Två gamla ordspråk är sanna och kloka:

För lite och för mycket
skämmer hela stycket

och

Lagom är bäst!

 

Denna lista med saker som vi behöver, och som vi behöver ha kontroll över för att må bra, breddas på ett viktigt sätt om vi tittar på de sju dödssynder som katolska kyrkan räknar med:

  • Frosseri
  • Vrede
  • Girighet
  • Lusta
  • Högmod
  • Avund
  • Lättja

Detta är saker som vi alla frestas att ägna oss åt. Den trons frukt som heter självkontroll är det vi använder för att låta bli detta. Förmodligen har vi anledning att återkomma till denna lista.

 

Några ytterligare saker där självkontroll spelar roll:

  • Alkohol och droger

Ef.5:18 Berusa er inte med vin, sådant leder till ett liv i laster.

Låt er istället uppfyllas av Anden, så att ni talar till varandra

med psalmer, hymner och andliga sånger,

och sjunger och spelar för Herren i era hjärtan

 

Det dåliga med att bli berusad är att självkontrollen avtar. Det är säkert det som de flesta hämmande svenskar vill uppnå, det är därför det är så viktigt att dricka ordentligt. Du behöver inte det! Du kan ha lika roligt utan att vara berusad – minst! Dessutom vet du hela tiden vad du gör. Betydligt roligare och härligare och dessutom något som bygger upp livet istället för att förstöra är att bli ”hög på Jesus” - som Jesusfolket uttryckte sig på 70-talet. Läs gärna mer om det i Apg.2:12-21.

 

  • Känslor

Visst är känslorna viktiga. Det är de som gör att vi känner att vi lever. Vi blir glada och ledsna, upprörda och arga. Känslorna säger något till oss. Vi kan lyssna till dem och försöka förstå varför vi känner som vi gör. Däremot är det inte bra att hela tiden göra det som känslorna säger till oss. Vi är inte viljelösa djur, som följer sina instinkter. Vi är människor – Skapelsens krona! - som har förmåga att tänka och reflektera och fatta beslut, även beslut som ibland ligger i strid med det vi känner för.

För att ta ett litet exempel:

Om någon spottar på mig, så är det frestande att spotta tillbaka. Det är inte säkert att det är det smartaste att göra.

Eller om jag skulle bli förälskad i någon. Hur jag väljer att handla avgör jag inte bara utifrån känslan utan efter att ha använt hjärnan. Eller hur?!  ;-)

 

Magkänsla är ett begrepp som man ibland hör. Det ligger väldigt nära intuition. Att känna in vad som är rätt sak att göra i en situation har inte bara med känslan att göra utan bygger på erfarenheter av liknande situationer och en bedömning av vad som skulle kunna bli resultatet av om man handlar si eller så.

 

Det är alltså på sin plats att varna för att göra som man känner för utan att reflektera. Det är ofta bra, men inte självklart det rätta.

 

Med andra ord: Känslor är härligt att ha. Känslor ger signaler åt olika håll. MEN låt inte känslorna bestämma. Det gör du. Det är självkontroll.

 

  • Tungan

Jak.1:26 Om någon menar sig tjäna Gud men inte tyglar sin tunga

utan bedrar sitt hjärta, så är hans gudstjänst ingenting värd

 

1 Petr.3:10 Den som älskar livet och vill se goda dagar

ska avhålla sin tunga från det som är ont

och sina läppar från att tala svek.

 

Denna lilla del av kroppen kan sprida så mycket glädje omkring sig, kan vara till så mycket tröst och förmedlar dessutom mer information än något annat medium. Samtidigt kan den såra så väldigt. Det är så lätt att säga saker som gör illa, som bryter sönder relationer. Det är lätt att vi säger saker som vi inte menar (vi "bedrar vårt hjärta") och inte tyglar tungan. Att träna sig i självkontroll när det gäller hur mycket och vad vi pratar är något som gör stor skillnad för dem omkring oss.

För att citera en psalm i vår psalmbok:

 

Ett vänligt ord kan göra under, det läker hjärtats djupa sår

det är ett ljus i mörka stunder,en hand som torkar ögats tår.

Ett vänligt ord är änglabud, en hälsning ifrån Herren Gud

(sv.ps. 98)

 

Jesus säger: Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen (Matt.12:34).

Visst är det så?

 

Vad kan vi göra?

Använd tungan till att tala med Jesus i bön!

Tala med Jesus om dina relationer, be om förlåtelse

Be om mer av Jesu kärlek i ditt hjärta. Be om hjälp till självkontroll,

 

 

Självkontroll handlar inte bara om vad vi gör, utan också om vad vi avstår från att göra.

Att ingen griper in gör ofta lika stor skada som de som gör illa.

 

Martin Luther King har sagt:

 

Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet

utan de goda människornas tystnad

 

Det krävs stark självkontroll för att stå emot när alla andra säger eller gör något som du känner eller vet är fel.

Att visa ömhet, omsorg och kärlek kan ibland kräva att vi övervinner blyghet, osäkerhet eller vad som håller oss tillbaka.

1 Joh.3:18: Kära barn, låt oss älska, inte med ord eller fraser

utan i handling och sanning

 


Till slut måste jag ändå också skriva några ord om friheten!


Gal.5:13: Ni är kallade till frihet! Använd bara inte friheten så att den onda naturen får något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek

 

Varning för krav och kramp!

Det är frestande att tro att allt handlar om att jag måste skärpa mig, att jag måste försöka lyfta mig i håret för att duga.

 

Lyssna därför noga:

Du får komma till Jesus precis som du är, lyckad eller misslyckad eller hur du känner dig. Han tar emot dig med öppna armar! Himmelens öppna port beror på att Jesus har tagit allt ont, allt det du inte förmår, på sig och burit straffet för det på korset. Du är helt fri! Vila i denna frihet!

Du får byta fokus i livet. Inte titta så mycket på dig själv, utan istället ha mer intresse för dem du har runt dig... och på Jesus!

Som Paulus skriver, låt inte denna frihet göra att den onda naturen får något tillfälle. Där kommer trons goda kamp in i bilden – som ett resultat av att du är älskad och är förlåten. Självkontrollen är en frukt, något som folk runtomkring dig har glädje av och njuter av.

 

Jesus kallar dig att följa i hans fotspår (1 Petr.2:21)

Han gick vägen ända till korset – inte därför att han var tvungen utan frivilligt – av kärlek till oss människor!

Fil.2:5: Var så till sinnes som Kristus Jesus var...

 

I psalm 289 skriver Lundberg poetiskt:

Guds kärlek är som stranden och som gräset

och fortsätter:

Vi frihet fick att bo där, gå och komma, att säga ja till Gud och säga nej.

Vi har alltså fått en frihet att säga ja!

Har du sett Jim Carreys senaste film ”Yes man”?

Gör det! Det är tänkvärd, faktiskt!

 

 

 


RSS 2.0