En enkel kärlekssång

En enkel kärlekssång till dig, dyre Jesus, vill jag sjunga

Tacksam för allt som du gjort, du min Herre, Frälsarkonung

Mitt hjärta gläds när du kallar mig Din.

Var finns en plats så underbar,

som...

 

I din öppna famn, I din öppna famn

helig och varm,

himlen jag fann i din öppna famn.

 

 

Den kärlek som vi ger uttryck för, till exempel i den här sången, påminner en hel del om kärleken i en parrelation. Och det är just det som är meningen!

Bibeln talar om det på flera ställen, bland annat förklarar Paulus detta i Ef.5:20-33. Jag tänkte ha den texten som utgångspunkt vid nästa ungdomsgudstjänst i Brunnsnäskyrkan i Ulricehamn, 25 okt 2009 kl 18. Välkommen dit – om du har tillfälle och om det ännu inte har varit!

 

Basic Principles... There are none! Det är vad Will Smiths rollfigur kommer fram till i den romantiska komedin ”Hitch” - för att avslöja hur filmen slutar. Det är en klart sevärd film med flera viktiga poänger och lärdomar i pojke/flicka-relationer. Detta är alltså en av dem.

 

Missförstå mig inte nu. Visst finns det regler. Först och främst: Kärleken själv är – per definition – osjälvisk och utgivande, inte självcentrerad och krävande. I den så kallade ”Kärlekens lov”, i 1 Kor.13, nämns flera egenskaper hos kärleken, bland annat att den inte söker sitt eget, att den vill ingen något ont.

 

Jag hade vigselsamtal häromdagen. Det blivande brudparet fick leka ”Absolut överens!” (kul och väldigt intressant spel, har du spelat det?) med frågan: ”Fem saker som är viktiga i ett äktenskap”. De hade inte exakt rätt på en enda sak, men de menade väldigt lika. Deras svar var, typ: ärlighet, trygghet, trohet, närhet, humor, göra saker tillsammans. Väldigt bra svar, tycker jag. Principer för kärleken och relationer kan inte sammanfattas bättre.

 

Vad menar då Will Smith? Det går inte att fånga in kärleken i ett mönster. Hur den tar sig uttryck varierar för varje människa. Om vi väljer att ge utlopp för våra känslor och hur det känns – det varierar. Ja, det är svårt att säga att det är si eller så när det gäller relationer. Men kom ihåg: Hemligheten ligger i att båda strävar efter att göra den andra lycklig. DÅ blir det ”den högsta lyckan på jorden”, som det står i vigselritualet.

 

Himlen jag fann i din öppna famn! Visst handlar det först och främst om Jesus. Sök därför honom av hela ditt hjärta. Men den underbart goá känslan, en försmak av himlen, den kan vi uppleva i famnen hos den kille eller tjej som vi älskar. Och detta är inte bara för tonåringar. Den goá känslan är även för gamla 50-talister som mig.

 

När vi känner denna underbara känslan, då påminner den oss om himlen och om Jesus – och lockar oss därmed till honom. Låt dig lockas dit! Där är också härligt, faktiskt ännu härligare, och framför allt längre – hela evigheten!

 

Mannens kärlek ska påminna om Jesus kärlek till sin församling – till oss! Alltså: Utgivande, ja till och med ge sitt liv för den man älskar. Ingen dålig förbild!... och svår (=omöjlig).

 

Detta att kvinnan ska underordna sig mannen, som det står i vers 22, kan vara svårt att förstå. Likaså när Paulus talar om att mannen är kvinnans huvud. En rolig tolkning av detta finns i filmen ”Mitt stora feta grekiska bröllop”. Nyckeln till en rätt förståelse ligger i vers 21! Det är den allra viktigaste versen för att första och leva rätt i sin relation.

 

Vi har alla ett ständigt underskott på kärlek, som vi längtar efter att få påfyllt. Försök låta bli att kräva för mycket kärlek av någon. Ingen av oss har nämligen tillräckligt av den varan. Hos Jesus finns däremot mer att hämta. Sök därför Honom, och hans öppna famn!


RSS 2.0