Du är konung, Konung i all evighet!

När jag gick på lågstadiet lurade vår fröken hela klassen på första april. När vi började lektionen på morgonen berättade hon att kungen skulle komma på besök. Det var naturligtvis väldigt märkvärdigt och vi fick träna på hur vi skulle beteoss, att ställa oss upp i givakt och så. April, april! Lättlurade!

I många av våra lovsånger sjunger vi om att Jesus är Kung eller Herre, vi sjunger om hans makt. Vad menar vi – egentligen? Vad betyder det för oss att Jesus är Kung? Vad betyder det för Dig?

Handlar det om någon som vi aldrig har mött, som vi ska stå i givakt inför men annars inte har någon relation till eller nytta av? Vad säger Bibeln om detta?

 

Låt oss börja långt tillbaka i tiden, i början av tiden efter det att Israels folk hade kommit tillbaka från slaveriet i Egypten. Då hade man ingen kung. Varför? Herren regerade direkt. Man tillämpade alltså teokrati (gudsstyre) – ett styresskick som lätt kan missbrukas av människor med maktbegär. Så står det till exempel om profeten Samuel, att han var en profet så länge han levde. Han satte in sina söner, Joel och Abia, till domare efter sig. Men hans söner vandrade inte på hans väg utan vek av från den och sökte orätt vinning. De tog mutor och förvrängde lagen (1 Sam.8:3). Så går det, tyvärr, ofta.

 

Vad kan vi lära oss av detta?

Inte att strunta i att ha Gud som Kung, men att vara på sin vakt mot människor som anser sig representera Gud och har tolkningsföreträde till Guds vilja.

 

Israels folk fick som de ville till slut. De fick en kung. Den historien tog en ände med förskräckelse. Den förste kungen, Saul, och hans historia kan vi lämna den här gången. Han efterträddes av David, som var yngst av sina bröder och inte alls släkt med Saul. Han ärvde alltså inte tronen. Däremot fick hans son Salomo ärva tronen av honom. Men längre än så dröjde det inte förrän de flesta i folket hade fått nog. Salomo var, trots sin vishet, ingen bra kung. Ett stor majoritet, tio av de tolv stammarna, vägrade erkänna hans son som kung utan ville själva välja kung. Här började alltså splittringen i nord- och sydriket, mellan Juda och Israel som de kallades.

 

Låt oss använda den här händelsen och föra över den på Jesus.
Han är Konungarnas kung, mer om det strax. Hur är det med hans kungavälde, är det ett arv eller väljer vi kung?

Jag skulle vilja säga: Både och! Jesus har blivit insatt som kung av sin far. Han är ”konung i all evighet” - i generation efter generation av människor är han Konungarnas kung – värd vår hyllning och vår lydnad. Så är det också många som har fått med sig tron på Jesus genom födsel och ohejdad vana, det är inget fel i det – tvärtom. Men samtidigt är det viktigt att Du aktivt väljer Jesus till kung i Ditt liv. Du har en tron i dig. Vem är det som har makten? Vem är det du lyder under? Välj Jesus till kung i ditt liv!

 

 

Över hela vår jord regerar Du, varje soluppgång varje skymningsljus

Men min önskan är, det enda jag begär: Kom och regera nu och här!

Regera, Gud, helt över mig. Ske din vilja nu, jag ger min dröm till Dig.

I min mörka stund, över allt jag är, kom och regera nu och här!

 

Över varje ord, tanke och beslut, jag vill spegla dig, allt ditt vackra , Gud!

Du betyder mer än något livet ger. Kom och regera nu, jag ber!

 

Jesus regerar!
Så snackar ungdomar, har jag märkt. Vad betyder det?
Jag vet bara vad som menas på ”gammalsvenska” ;-)

Två saker: Det ÄR så, att Jesus regerar i Guds rike, i himmelen. Han är kung och han sitter på tronen. Två Bibelord som talar om detta. Läs dem gärna i lugn och ro, kanske i din aftonbön. Gör som Maria, som gömde och begrundade allt detta i sitt hjärta.

Fil.2:5-11 Inte minst det lilla ordet ”därför” är centralt!

Upp.4: 8-11 (som har en direkt parallell till Jesajas kallelse till profet i Jes.6:1-8).
Där finns även en förklaring till uttrycket ”Konungarnas Kung”.

 

Det andra, som är lika viktigt, är att Jesus har ett uppdrag att utföra bland oss. I Joh.18:37 frågar Pilatus:

Du är alltså en konung? Jesus svarade: Du säger själv att jag är en konung. Ja, för att vittna om sanningen är jag född och därför har jag kommit till världen. Den som är av sanningen lyssnar till min röst

Sanningen ska göra oss fria. Vill Du vara sann, ärlig, äkta? Då ska Du lyssna till Jesus, följa Jesus och ha Jesus som kung. Det finns inget bättre val.

 

Dina änglar sjunger kring din tron ikväll

Proklamerar all din kraft, Din makt ikväll

Dina änglar sjunger kring din tron ikväll

Dina änglar sjunger kring din tron,

sjunger: Ära, ära, hosianna i höjd!

Sjunger ära, ära, Konungarnas Kung!

 

Vi är här och sjunger kring din tron ikväll

Proklamerar all din kraft, Din makt ikväll

Vi är här och sjunger kring din tron ikväll

Förenas med dina änglar kring din tron

 

En bra kung förr i tiden var med sitt folk. Inte som i dag, när regenterna gömmer sig någonstans långt borta från krigshärden. Nej, det var ju till exempel därför som Gustav II Adolf stupade i Lützen år 1632. Han fanns mitt bland sina mannar, med sitt stöd och sitt föredöme.

Så är Jesus en kung som är en av oss. Ingen kan påstå något annat. Han föddes i ett stall, dragigt och smutsigt. Han blev redan som barn flykting. Som vuxen blev han utstött ur samhällets gemenskap och det religiösa etablissemanget. Till sist blev han oskyldigt dömd och straffad på det mest ohyggliga sätt man kan tänka sig. Han har verkligen varit i det mörker där Du och jag kan vara ibland. Han är med oss där. Han är verkligen, som profeten Jesaja skriver, Immanuel = Gud med oss! (Jes.7:14)

 

Jesus är kung – det är inte demokrati i Guds rike. Det behövs inte. Demokrati är ett skydd mot dåliga härskare. Efterson Gud är en god Gud kan det aldrig vara fel eller dåligt att följa och lyda honom. Ibland kan vi missuppfatta eller själva dra felaktiga slutsatser av vad vi tror är Guds vilja med oss eller andra. Dessa två saker är lätt att blanda ihop men är oerhört viktigt att hålla isär. Testa själv! När det är något dåligt som görs i Guds namn – är det då verkligen ett korrekt uppfattande av vad Gud önskar och säger i Bibeln?

Guds vilja kan vi framför allt läsa i Bibeln. Kyrkan (=Guds rike på jorden) kan inte demokratiskt besluta att något annat ska gälla än det som Kungen har sagt! Om man gör det, då är det att göra uppror mot Gud själv, att göra revolution. Om man gör så har man störtat Kungen från tronen. Låt inte det ske!

Jesus vill regera världen genom bland annat dig. Hans sätt att regera är tvärtemot vad som är vanligt här i världen. Han verkar inifrån och ut och nedifrån och upp. Han börjar med varje enskild människa, en i taget. Det är så hans makt påverkar och gör skillnad! Han verkar med kärlek, försoning, förlåtelse, upprättelse, frid, glädje, tålamod, självbehärskning...

 

Jesus regerar!

Sjung lovsånger till Kungen, upphöj honom som kan betyda så mycket för så många. Han är värd det! Du (och de andra) blir på köpet påminda om hur det egentligen är – fast vi ofta glömmer det. Men – framför allt – försök leva som Han mitt i din vardag. Lev ut kärlek, glädje, frid, tålamod, mildhet, godhet, tålamod, försoning o.s.v. Då blir det ett tecken på, att...

Jesus regerar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0